InstagramFacebookYoutube
Tréning

Mali by ste cvičiť, ak ste sa dobre nevyspali?

Autor: Peťo  /   03. mája 2021
Mali by ste cvičiť, ak ste sa dobre nevyspali?
Spánok je dôležitý pre akýkoľvek tréningový režim. Dodáva vám energiu, regeneruje telo a pomáha mu rásť. Ako raz Shakespeare povedal, je to balzam na prácou ubolené telo. A mal pravdu. Čo sa však stane, ak máte cvičiť a nemáte za sebou práve najlepší spánok?

„Keď nebudete mať dostatok spánku, začnete tak trochu v jame,“ povedal fyziológ Jim Pate z Centre pre zdravie a ľudskú výkonnosť.

Je možné sa z tejto jamy dostať a absolvovať tréning?

Článok pokračuje pod reklamou


Štúdia zverejnená v žurnále Medicína a veda v športe a cvičení sa zamerala na cyklistov a zistila, že tí, ktorým chýbal spánok, sa vzdávali podstatne skôr, ako tí, ktorí sa vyspali do ružova. No, prežili to a vy to prežijete tiež.

Ak sa zobudíte nevyspatí, môžete sami seba presvedčiť, že najlepším riešením bude dať si prestávku a tréning vypustiť. Ak by ste si aj zacvičili, potom by ste neskôr cez deň boli ako mŕtvi, pravda? Nie.

Tréning je práve jednou z najlepších ciest k tomu, aby ste unavenému mozgu dodali šťavu. Potvrdzuje to aj štúdia Univerzity v Georgii. Vedci zistili, že vyčerpaní dobrovoľníci, ktorí si zacvičili v miernej intenzite, zažili významný pokles únavy. Oddelený výskum zase prišiel na to, že 10 minút chôdze do schodov vám zvýši pozornosť rovnako efektívne, ako 50 mg kofeínu.

Ak si chcete teda zacvičiť aj po nekvalitnom spánku, choďte do toho. Avšak, necvičte príliš tvrdo, príliš intenzívne. Deň po zlom spánku nebude zameraný na lámanie osobných rekordov, ale skôr na to, aby ste nevypadli z tempa, udržali si pokroky a nabili sa trochou energie.

Pate tiež radí, aby ste nerobili žiadne cviky, ktoré zahŕňajú mobilitu, stabilitu, a aby ste sa vyhli rozvoju zručností. Treba zohľadniť to, že nedostatkom spánku bude negatívne ovplyvnená vaša koordinácia. Preto by ste cviky, ktoré ju vyžadujú, mali z bezpečnostných dôvodov vypustiť.

Zdroj: Mens Health


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist