InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Rady fitness profesionálky: Zostaňte silné a v kondícii aj po štyridsiatke

Autorka: Lucka  /   11. septembra 2021
Rady fitness profesionálky: Zostaňte silné a v kondícii aj po štyridsiatke
Jennifer Nicole Lee je vo fitness svete už veteránkou. Dávno prekročila hranicu 40 rokov, je matkou dvoch detí, no stále je v skvelej kondícii a tvrdí, že aj po štyridsiatke môžete mať pred sebou tie najlepšie roky života, ak sa budete o seba starať.

Jej fitness kariéra začala, keď mala 28 rokov a porodila svojho druhého syna. Dosiahla svoje ciele a teraz sa snaží pomôcť aj iným ženám. Pre magazín STRONG sa napríklad podelila o tipy, ktoré vám pomôžu k výbornej forme v akomkoľvek veku.

1. Na vašom myslení záleží – vaša myseľ je váš najsilnejší sval a čokoľvek si pomyslíte, nakoniec „pretečie“ do celého tela. Myseľ by mala byť vašou najlepšou kamarátkou a nie najväčším nepriateľom. Nebuďte negatívne a predstavujte si, ako dosahujete svoje ciele. Ako dvíhate väčšie váhy, ako sa zmestite do šiat, ktoré sú vám teraz malé a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Myslíte o svojom tele pozitívne – nové telo nedostanete ani si ho nikde nekúpite, a tak sa k nemu správajte dobre. Spánok by mala byť vaša priorita a cvičiť by ste mali 4- až 6-krát do týždňa. K naplneniu dlhodobých cieľov je dôležitá konzistentnosť. Svoje telo majte radi také, aké je. Aj starnutie berte ako súčasťou života a aj v pokročilom veku môžete byť krásna. Prejavy starnutia vám pomôže oddialiť cvičenie s miernymi až ťažkými váhami, pričom nemusíte hľadať žiadne komplikované tréningové programy.

3. Nájdite si vášeň – v pokročilom veku si uvedomíte prínosy toho, ak v živote spomalíte. Vyhraďte si cez týždeň čas na meditáciu, jogu alebo veci, ktoré vám pomôžu dobiť baterky a uvoľniť myseľ. Skúste sa učiť nové veci, venujte sa záľubám a praktizujte prístup vďačnosti. Snažte sa urobiť zo seba tú najlepšiu verziu, akou ste kedy boli.

4. Podporte svoju výživu – prišiel vek, v ktorom je vhodné pozrieť sa na vašu výživu, či už jedlá alebo doplnky výživy. Jedávajte pokrmy bohaté na antoxidanty a vlákninu. Zabudnite na spracované jedlá s nezdravými ingredienciami, ktoré vedú k únave či zápalom. Uprednostňujte zdravé jedlá, ako sú čučoriedky, kel, tmavá čokoláda, citrusy, šošovica, vajcia, losos a podobne.

5. Vytvorte si sieť kontaktov – obklopte sa ľuďmi, ktorí budú pre vás silným podporným systémom. Vytvorte si komunitu, v ktorej sa vzájomne budete podporovať k cvičeniu, zdravej strave a činnostiam, ktoré pozdvihnú vašu náladu a dajú väčší zmysel vášmu životu. Hľadajte nové aktivity, spoznávajte nových ľudí a nezabúdajte utužovať vzťahy s ľuďmi, ktorých už poznáte.

6. Dbajte na zotavovanie – zotavovanie je dôležité, no v pokročilom veku jeho dôležitosť ešte rastie. Uistite sa, že sa po cvičení ponaťahujete, chodievajte na masáže, doprajte si teplý kúpeľ a cez voľné dni chodievajte na prechádzky. Dbajte na kvalitnú stravu a ak chcete, regeneráciu si podporte doplnkami výživy, ako sú BCAA alebo L-karnitín.

7. Rozlúčte sa so stresom – žijete najlepšie roky svojho života, a tak sa vyhýbajte ľuďom a činnostiam, ktoré u vás zvyšujú hladinu stresu. Ten vám prinesie nepriaznivé vplyvy na vaše mentálne i fyzické zdravie. Budete náchylnejšie k priberaniu, k vysokému krvnému tlaku, podráždenosti, poruchám trávenia a podobne. Skúste sa venovať meditácii, zdriemnite si cez deň, skúste jogu alebo dýchacie cvičenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist