InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 zaužívaných mýtov o výžive

Autorka: Lucka  /   09. augusta 2022
10 zaužívaných mýtov o výžive
Svet výživy sa neustále mení a vyvíja. To, čo bolo pravdou včera, nemusí platiť dnes. Napriek tomu však vedci aspoň vedia povedať, čo je nesprávne na niektorých pravidlách, ktorými sa pri stravovaní riadime. V tomto článku sa pozrieme na desať bežných mýtov týkajúcich sa výživy.

1. Ak odstránime z jedla tuk, stane sa zdravším
Veľa ľudí sa snaží schudnúť tak, že sa za každú cenu vyhýbajú tukom. Nevedomky však robia krok vzad. Diéta bez tukov nás totiž pripravuje o cenné vitamíny a živiny. Zdravé tuky navyše pomáhajú telu absorbovať vitamíny A, D, E a K, prípadne iné zdraviu prospešné živiny. Tiež zvýšia pocit nasýtenia.

2. Všetky nízkotučné jedlá sú zdravé
Nízkotučné priemyselne spracované jedlá nie sú až také zdravé ako si niektorí ľudia myslia. Obsahujú totiž cukor a rafinované sacharidy, ktoré sa spájajú k tuku na vašom tele. Namiesto toho, aby ste sa prekrmovali nízkotučnými jedlami, radšej si zvoľte jedlá s dobrými tukmi a užite si ich bez pocitu viny, pretože ani troška tuku nezaškodí. Dokonca tuky v takých arašidoch, mandliach, avokáde, kokosovom orechu či kakau sú dobré pre kardiovaskulárne zdravie.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Mlieko je kľúčom k silným kostiam
Mlieko obsahuje veľa kalcia, ktorý je dôležitý pre dobrú kondíciu vašich kostí. Samotný pohár mlieka však nie je cestou k silnejším kostiam. Chýba totiž jeden kľúčový komponent – vitamín K. Ten udržiava kosti zdravé a funguje ako prevencia proti ich rednutiu. Veľa tohto vitamínu obsahuje napríklad kel, ktorý obsahuje aj kalcium.

4. Menší príjem sodíka je kľúčom k liečeniu k vysokému krvnému tlaku
Ak skúsite diétu s nízkym príjmom sodíka, nemusí vám to stačiť na to, aby ste znížili váš vysoký krvný tlak. Mnoho spracovaných jedál s nízkym obsahom sodíka totiž neobsahuje draslík, ktorý sa podieľa pozitívne na regulácii krvného tlaku. Kľúčom k riešeniu vášho problému by tak malo byť konzumovanie väčšieho počtu dobrých jedál, nie len vyhýbanie sa zlým veciam. Vysoký obsah draslík a nízky obsah sodíka je napríklad v banánoch.

5. Kľúčom k zníženiu príjmu sodíka je ignorovanie slaných jedál
Ak sa budete snažiť vyhýbať slaným výrobkom, nemyslite si, že len úplne znížite príjem sodíka. Mnoho jedál obsahuje sodík, ktorý pomáha zlepšiť chuť, no pritom vy tú slanosť necítite. Vysoký obsah sodíka majú mnohé polotovary, či pečené a smažené jedlá.

6. Proteín po tréningu stačí
Proteín je nevyhnutný po náročnom tréningu s činkami, ale nezabudnite aj na sacharidy. Tie pomáhajú obnovovať zásoby glykogénu. To vám umožní dostať sa do lepšej kondície pred ďalším tréningom a zlepšiť proces regenerácie. K jednému gramu proteínu by ste mali pridať tri gramy sacharidov.

7. Mäso je jasnou voľbou k získaniu bielkovín
Kuracie prsia a hovädzie stejky síce obsahujú veľké množstvo bielkovín, ale to neznamená, že sú jedinými podstatnými zdrojmi proteínov. Mliečne výrobky a strukoviny ich obsahujú tiež veľa a to isté sa týka aj niektorých obilnín. Významné množstvo proteínov v sebe obsahujú aj napríklad také ovsené vločky, orechy, fazuľa, sója, brokolica a iné druhy zeleniny.

8. Margarín je zdravší ako maslo
Nutričné hodnoty mnohých zelenín končia v bode, kedy sú premenené do želatínových kociek. Margarín a iné náhrady masla môžu byť rastlinného pôvodu, ale to neznamená, že sú automaticky zdravšie. Veľa z nich totiž obsahuje jedny z najhorších tukov, ktoré sú spájané s množstvom chronických ochorení.

9. Všetka sója je vytvorená rovnako
Sójové výrobky sú bohaté na prospešné živiny, no nie všetky sú až tak zdravé ako sa na prvý pohľad zdá. Tieto výrobky sa vyrábajú rôznymi spôsobmi a zdravšie sú tie, ktoré prejdú procesom fermentácie, ako napríklad tofu, miso, natto či tempeh. Horšie sú na tom sušené sójové mäso, sójové sladkosti alebo sójové mlieko, ktoré obsahujú látky brániace absorpcii niekoľkých dôležitým živín do tela.

10. Ovocný džús je porovnateľný s čerstvým ovocím
Mnohí ľudia tvrdia, že oboje sa považuje za príjem ovocia, ale niet pochýb o tom, že je lepšie zjesť ovocie ako vypiť džús z obchodu. Keď pijete džús, prijímate hlavne cukor. Väčšina dôležitých živín a vláknina sú odstránené pri výrobe. Tieto zdraviu prospešné látky sa nachádzajú v šupke a v kôre. Výnimkou sú podomácky vyrobené džúsy pri ktorých sa nezbavujeme šupiek a živín v nich obsiahnutých.

Letný režim, pôvodne z 29.08.2014.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2022 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist