InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čo sa stane, keď pijete príliš veľa kávy?

11. 1. 2022
Čo sa stane, keď pijete príliš veľa kávy?
Neustále pijete jednu šálku kávy za druhou? Zrejme ste si všimli, aké dôsledky to na vás má – v prvom rade už nie je taká účinná. Dá sa však vrátiť k tomu, aby bola pre vás opäť tak stimulujúca, ako na začiatku. A my vám k tomu pomôžeme.

Káva je nápoj, ktorý môže byť veľmi užitočný. Tiež sa však dá vypestovať závislosť, ktorá vás od prínosov odďaľuje a potenciálne zvyšuje účinky, ktoré nevítane radi. Čo sa s vami stane, ak jej prijímate príliš veľa a ako to napraviť?

1. Účinnosť klesne
Šálka kávy vám raz stačila k tomu, aby vám dodala energiu pre celé dopoludnie. Teraz na vás ledva funguje druhá. Prečo? Vaše telo si zvyklo na to, že kofeín blokuje receptory adenozínu v mozgu, čím stimuluje neurochemikálie, ako je dopamín. Telo sa snaží obnoviť rovnováhu, a tak ich využíva viac.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Budete podráždenejší
Zrejmým riešením prvého problému u mnohých je zvýšiť objem prijímaného kofeínu. Ten však stimuluje aj produkciu adrenalínu, ktorý môže vo veľkých dávkach spôsobiť nervozitu, podráždenosť a úzkosť.

3. Vypestujete si závislosť
Prijímať už len 100mg kofeínu každý deň stačí, aby ste si vytvorili symptómy závislosti. Po 12-16 hodinách od poslednej šálky kávy sa objaví únava a nemožnosť poriadne sa koncentrovať. Vrchol býva okolo 24-48 hodín, kedy sa objavuje aj bolesť hlavy, keďže sa cievy rozširujú a zväčšujú tlak na mozog.

4. Budete potrebovať závislosť znížiť
Aby ste svoju závislosť na kofeíne znížili, potrebujete šálku po šálke prijímané množstvo postupne zmenšovať. Postupom toho sa únavu snažte riešiť 10 minútovým pohybom. Napríklad chôdza do schodov vám dodá energiu rovnako, ako espresso a vyplavené endorfíny utlmia vašu podráždenosť.

5. Obnovíte príjem na správnej hodnote
Keď už sa vyrovnáte so znížením efektívnosti kávy a symptómov závislosti, môžete to s kávou skúsiť znova, no tentoraz poriadne. Určite si vašu optimálnu hladinu prijímaného kofeínu (dospelí nie viac ako 400 mg denne) a zvýrazníte jej vplyv pridaním L-karnitínu do šálky. Tiež sa naučíte prijímať kávu vtedy, keď ju nepotrebujete. Prvá šálka by nemala byť hneď po zobudení. Ak máte problém s energiou hneď ráno, mali by ste v prvom rade riešiť svoju spánkovú rutinu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist