InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo vás po červenom víne bolí hlava? Ako tomu predísť?

6. decembra 2022
Prečo vás po červenom víne bolí hlava? Ako tomu predísť?
V zdravej výžive sa odporúča obmedziť príjem alkoholu. Jeden z druhov, ktorý je však v obmedzenej miere pre svoje prínosy pre zdravie vítaný, je červené víno. Nezriedka vás však po ňom na druhý deň bolí hlava. Čo môže byť dôvodom?

Červené víno sa už dlho spája s pozitívnym vplyvom na zdravie srdca, ak sa pije s mierou – jeden až dva poháre denne. Nie tak pozitívne však môže byť, keď vám spustí bolesti hlavy či migrénu.

Čo spôsobuje bolesť hlavy po červenom víne?

Všetky alkoholové nápoje môžu spustiť okamžitú alebo oneskorenú bolesť hlavy. Červené víno má v tomto smere obzvlášť zlú povesť a mohlo by za to vďačiť nasledujúcim dôvodom:

Článok pokračuje pod reklamou


Dehydratácia a rozšírenie ciev – etanol v alkohole spôsobuje rozširovanie ciev, vrátane tých v mozgu. To môže podráždiť nervy v mozgu, ktoré reagujú signálmi bolesti. Alkohol tiež odvodňuje, čo spôsobuje dehydratáciu.

Histamínová intolerancia – šupy hrozna obsahujú histamín, čo je látka, ktorá sa zapája do odozvy imunitného systému počas alergických reakcií. Preto je možné, že citlivosť na histamín môže u vás spôsobiť pri pití červeného vína, ktoré sa vyrába z celého hrozna vrátane šupky, bolesť hlavy. Vedci sa na tom však ešte nezhodli.

Taníny – šupka hrozna obsahuje aj taníny, ktoré podporujú produkciu serotonínu v tele. A hoci ide o hormón blaha, u niektorých ľudí môže spôsobiť bolesť hlavy.

Siričitany – vo víne fungujú ako konzervačná látka a môžu vyvolávať bolesti hlavy u ľudí, ktorí sú na ne citliví. V tomto prípade však nezohráva úlohu rozdiel medzi červeným a bielym vínom, ktoré ich obsahuje tiež.

Iné dôvody – bolesť hlavy môže spôsobiť aj kombinácie červeného vína s iným druhom alkoholu, s konzumovaným jedlom, či ste pili na prázdny žalúdok alebo nie, či ste boli pod stresom a napätím alebo či ste neboli už unavení.

Ako predísť bolesti hlavy z červeného vína?

Ak vás trápia bolesti hlavy po červenom víne pravidelne, najlepším riešením je vzdať sa jeho príjmu. Ak to však nepripadá do úvahy, mohlo by vám pomôcť pitie kvalitnejšieho vína v menších množstvách, pitie dostatku vody počas pitie vína, nepitie vína na prázdny žalúdok, hodinová pauza pred druhým pohárom či nemiešanie vína s inými alkoholickými nápojmi.

Mnoho ľudí tiež verí, že problémy môže riešiť pitie červeného vína s menším obsahom tanínov. Medzi príklady takýchto vín patria merlot, barbera, lambrusco, pinot noir, zinfandel či cabernet franc. Ak nepomôže nič z uvedeného, možno by ste mali navštíviť alergológa, či nie ste na niečo alergickí.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist