InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Esenciálne oleje pre podporenie regenerácie po cvičení

Autorka: Lucka  /   29. 4. 2023
Esenciálne oleje pre podporenie regenerácie po cvičení
Nemusíte trpieť svalovou bolesťou po tvrdom tréningu. Aromatické esenciálne oleje vám môžu pomôcť lepšie sa vyrovnať s regeneráciou po cvičení.

Okrem strečingu po docvičení by vám mohli uľaviť od bolesti aj esenciálne oleje, na ktoré poukázala Sarah Sellensová v magazíne Women’s Fitness. Poskytujú antibakteriálne a protizápalové účinky, vďaka ktorým pomáhajú redukovať bolesť a urýchľovať zotavovanie.

Existujú dva základné spôsoby ich využitia:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Pred tréningom ich môžete inhalovať, vďaka čomu sa dostanú do limbického systému čo najrýchlejšie. Neinhalujte ich však viac ako päť minút na hodinu.

2. Po tréningu ich využije pri masáži svalov. Poskytnú vám tak uvoľnenie tuhých, boľavých svalov. Tiež môžete nakvapkať pár kvapiek na zápästie a vtrieť ich doň, vďaka čomu si môžete dodať dávku energie po cvičení.

Aké esenciálne oleje sú najlepšie?

Mäta

Dobrá je pred aj po cvičení. Hodí sa najmä jedincom, ktorí cvičia ráno, pretože ich pomôže prebrať a nabudiť energiou. Podporuje tiež kvalitu dýchania, takže zlepšuje okysličovanie krvi. Kým pred tréningom ju treba inhalovať, po tréningu sa hodí skôr na nanášať lokálne na boľavé svaly po sprche. Je možné ho zmiešať so sladkým mandľovým olejom.

Citrón

Hodí sa najmä pred cvičením. Jeho inhalácia vás nabudí a pomôže bojovať aj s potréningovým vyčerpaním. Stimuluje tiež odbúravanie tukov počas tréningu.

Lemongrass (citrónová tráva)

Dobrá je pred cvičením. Dodá vám mentálnu jasnosť a tým vás pomôže motivovať k tomu, aby ste si išli zacvičiť. Dokáže dodať energiu a často sa využíva najmä pred jogou. Stačí vtrieť pár kvapiek do zápästia.

Eukalyptus

Vhodný je po docvičení, pretože má protizápalové účinky. Pomáha teda k rýchlejšiemu zotavovaniu. Jemnými pohybmi ho treba vtrieť do oblasti, v ktorej vás trápi svalová bolesť alebo, ktorú ste práve intenzívne precvičili. Pomáha tiež bojovať s duševnou únavou.

Šalvia

Hodí sa najmä po cvičení. Pomáha vybalansovať hormóny a zbaviť vás stresu. Je tiež prospešná v boji proti mentálnej únave, ktorú môžete pociťovať po dlhom a intenzívnom tréningu.

Levanduľa

Dobrá je po cvičení. Pomáha redukovať potréningovú bolesť svalov i znižovať hladinu stresu. využívať sa dá aj pri kompresnej masáži na uvoľnenie svalov či zníženie bolesti kĺbov. Postačí aplikovať tri až päť kvapiek do teplého kompresného uteráku.

Klinček

Využívať ho treba po docvičení. Jeho korenistá aróma pomáha znižovať vnímanie bolesti a podporuje v činnosti imunitný systém. Telo prirodzene dodáva energiu. Keď sa využíva na natieranie, má aj antibakteriálne, protiplesňové a antiseptické účinky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist