InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako často by ste mali čistiť svoje cvičebné náčinie?

21. 5. 2023
Ako často by ste mali čistiť svoje cvičebné náčinie?
Cvičenie doma je pre niekoho luxus, pre iného nevyhnutnosť. Keď cvičíme vo fitku, vieme, že by sme mali tréningové náčinie utrieť, keď ho opúšťame. Doma však tak striktní často nebývame. Ako by sme mali pristupovať k čisteniu nášho osobného náčinia?

Niekto si povie, že si cvičené náčinie nečistí vôbec. No aj v prípade, ak ho používate sami, mali by ste sa čisteniu sem-tam venovať. Ako často a ako presne vám uvedieme podľa jednotlivých kategórií náčinia. Ide o odporúčania.

Činky a kettlebell

Utrieť voľné váhy typu veľká činka a jednoručné činky, stačí dvakrát za mesiac. Tyč však v ideálnom prípade treba aj vykefovať. Na očistenie postačí aj mydlová voda. Pravidelne využívaný kettlebell by sa mal čistiť častejšie – aspoň raz do týždňa a to teplou mydlovou vodou. Ak tieto náčinia využíva niekoľko ľudí, v ideálnom prípade by sa mali dvakrát týždenne aj dezinfikovať sprejom.

Článok pokračuje pod reklamou


Bežecký pás, stacionárny bicykel

Motorovú oblasť bežeckého pásu by ste mali čistiť raz mesačne, ale aj štvrťročná frekvencia je lepšia, ako nižšia či žiadna. Nezabudnite pritom odpojiť stroj z elektriny, povysávať okolie motora, prípadne utrite suchou handričkou a skontrolovať, či nie je potrebné urobiť ešte niečo. Exteriér stroja by ste mali utrieť po každom použití vlhkou handričkou a raz mesačne by ste mali vyčistiť aj priestor pod pásom.

Stacionárny bicykel by ste tiež mali po každom použití utrieť vlhkou handričkou, aby ste sa zbavili potu a oleja. Raz týždenne by ste mali tiež vydezinfikovať sedlo a madlá. Ak bicykel využíva v domácnosti viac osôb, mali by ste to robiť po každom použití. Postačí teplá mydlová voda.

Cvičebné podložky

Podložky na cvičenie či jogu by ste mali pretrieť mydlovou vodou alebo čistiacim prípravkom po každom použití. Tým však starostlivosť o ne nekončí. Raz mesačne by ste ich mali vyčistiť aj hĺbkovo, zamerať sa na špinavé oblasti, a nechať vysušiť ideálne na slnku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist