InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo sa ráno zobudíte smädní?

5. novembra 2023
Prečo sa ráno zobudíte smädní?
Ak sa zobudíte ráno smädní, mohli by ste byť dehydrovaní. Popredným faktorom tohto stavu je, že ste deň predtým neprijímali dostatok tekutín. Nie je to však jediný faktor.

Spôsobiť vašu rannú dehydratáciu môže aj teplota počas noci, pretože, ak je príliš vysoká, potíte sa a strácate tak tekutiny cez pot. Počas chladných teplôt zase prichádzame o vodu prostým dýchaním.

Ľudia sa často vyhýbajú pitiu vody pred spaním, aby nemuseli v strede noci chodiť na záchod. To problém zhoršuje. To tiež platí o prijímaní alkoholu a iných diuretík, ako sú káva, brusnicová šťava, niektoré druhy čaju či lieky.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako spoznať, že ste dehydrovaní?

Keď naše telo cíti, že sa blíži dehydratácie – aj počas spánku – vyplavuje hormón, ktorý pomáha udržovať v tele tekutiny. Spôsobuje, že sme smädní, čo si uvedomíme až po zobudení, a obličkám prikazuje vracať viac vody späť do tela.

Najlepším indikátorom dehydratácie pre vás je farba ranného moču. Čím tmavšia je, tým viac dehydrovaní ste. Vaším cieľom by malo byť, aby mal farbu sena a nie tmavšiu. Hneď po zobudení by ste sa mali tak či tak napiť. Ak je moč veľmi tmavý, vypite aspoň dva poháre vody.

Prečo je hydratácia dôležitá a ako si ju udržať

Udržať si telo hydratované je veľmi dôležité pre zaistenie jeho optimálneho fungovania. Dehydratácia už len v 2% miere môže ovplyvniť fyzickú výkonnosť, vrátane sily, vytrvalosti, koordinácie. Rýchlejšie sa človek unaví a nemá takú ochranu pred teplom.

Kognitívne funkcie začínajú trpieť už pri jednopercentnej úrovni dehydratácie. Ťažšie sa človeku koncentruje a zhoršuje sa u neho proces rozhodovania.

Odborníci odporúčajú prijímať minimálne dva litre tekutín denne. Nemusí to byť len z nápojov, ale vodu obsahujú aj niektoré potraviny, najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny. Samozrejme, čim je človek fyzicky aktívnejší alebo je v teplejšom prostredí, mal by príjem tekutín adekvátne zvýšiť. Samozrejme, treba obmedzovať nápoje, ktoré boli menované vyššie (napr. alkohol a nápoje s obsahom kofeínu).


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist