InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Kolieskové korčule: Aké prínosy vám prinesie korčuľovanie?

Autorka: Lucka  /   29. júna 2024
Kolieskové korčule: Aké prínosy vám prinesie korčuľovanie?
S rozmachom nových cyklotrás v rôznych kútoch Slovenska sa čoraz viac ľudí začína venovať korčuľovaniu na kolieskových korčuliach. Tým, že využívajú nové povrchy na túto aktivitu, robia pre seba viac, ako len to, že si užívajú pobyt na čerstvom vzduchu.

Korčuľovanie je menej intenzívnou formou kardiovaskulárneho tréningu, ktorý však aj napriek nižšej intenzite dokáže pomôcť vášmu srdcovocievnemu zdraviu. A pretože pri ňom nedochádza k nárazom, neopotrebuje tak ani vaše kĺby.

Aké ďalšie prínosy vám korčuľovanie prinesie?

Článok pokračuje pod reklamou


Spaľuje kalórie – hoci vám kolieska pohyb značne uľahčujú, aj pri korčuľovaní pálite zmysluplné množstvo kalórií. Dokonca vás môže prekvapiť, že podľa Harvadovej lekárskej školy dokáže jedinec spáliť hodinou korčuľovania až 600 kalórií. Chudnite zábavnou aktivitou.

Posilňuje spodnú časť tela – keďže sa pri tomto pohybe zapájajú do činnosti nohy, tak asi neprekvapí, že sa ňou aj posilňujú. Tento prínos cítiť u prednej i zadnej časti stehien, sedacích svalov a lýtkach. Posilňujú sa pritom aj väziva okolo kolien a bedier.

Zlepšuje rovnováhu – aby ste sa udržali na korčuliach vystretý a v rovnováha, vyžaduje si to aj zapojenie svalov strednej časti tela. Pohyb zo strany na stranu zapája do činnosti aj priťahovač a odťahovač bedra a na vyrovnávanie nerovnováhy používate ruky. To všetko vedie k zlepšeniu vašej rovnováhy aj pri aktivitách, pri ktorých nebudete mať na nohách korčule.

Posilňuje kosti – kosti majú počas starnutia tendenciu rednúť a strácať svoju silu. Ak aktivita, akou je korčuľovanie, dokáže znížiť riziko osteoporózy. Navyše, na rozdiel od behu, nevytvára taký tlak na kĺby.

Zlepšuje náladu – ako už sme spomenuli, korčuľovanie ja aktivitou, ktorú si užívate. Vyplavujú sa pri nej endorfíny, vďaka čomu sa cítite dobre. Tento stav zlepšenej nálady si pritom môžete udržať aj po skončení korčuľovania.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist