Túžba po chudnutí a budovaní krajšieho tela nás vedie k tomu, že si vyberáme špecifické formy diéty. Tí, čo pravidelne cvičia, sa bežne spoliehajú na vyšší príjem bielkovín. Tie sú dôležité aj pre zdravie tela, hoci to často zostáva v úzadí.
Dospelý človek by mal prijať 0,8 gramu bielkovín na každý kilogram svojej hmotnosti denne. Konzumácia nad túto hranicu sa už spája s vysokobielkovinovou diétou. Aké sú jej prínosy a nevýhody?
Aké sú výhody diéty bohatej na bielkoviny?
Bielkoviny preukázateľne pomáhajú s chudnutím, pretože vás nasýtia na dlhší čas. Jedna štúdia dokonca ukázala, že ženy, ktoré zvýšili podiel bielkovín v strave z 13 na 30 percent, jedávali v priemere o 400 kalórii denne menej ako predtým.Zároveň sú bielkoviny dôležité pre budovanie a udržovanie svalovej hmoty. Taktiež pomáhajú k budovaniu svalovej sily. Preto sú dôležité pre každého, kto sa venuje kulturistike alebo vzpieraniu.
Okrem toho, bielkoviny majú potenciálny vplyv na podporu metabolizmus. Tiež by mohli znižovať krvný tlak a podporovať zdravie kostí.
Môžete to s príjmom bielkovín prehnať?
Väčšina zdravých ľudí sa nemusí obávať o to, že by to prijímali príliš veľa bielkovín. Ak však máte zdravotné problémy, napríklad týkajúce sa obličiek, mali by ste si na príjem bielkovín dať pozor. Oficiálne nie je stanovené, koľko ich už je priveľa, keďže tolerancia človeka je individuálna. Viac ako 2 gramy bielkovín na kilogram hmotnosti však už nemajú taký veľký prínos, takže tam by mohla byť tá pomyselná hranica.Aké sú mínusy diéty bohatej na bielkoviny?
Ak sa zameriate na bielkoviny, mohli by ste zanedbať príjem ostatných dôležitých živín. Vlákninu nájdete len v rastlinných jedlách, ktoré sú často v úzadí živočíšnych jedál, ktoré obsahujú viac bielkovín.Zároveň, vyšší príjem bielkovín počas dlhého časového obdobia môže zaťažovať obličky, hlavne, ak máte vyššie riziko na problémy s týmto orgánom. Preto si musíte byť istí, že pijete dostatok tekutín, aby ste efektívnejšie vyplavovali odpadné látky vznikajúce pri rozklade bielkovín.
Ako pridať viac bielkovín do stravy a ako ich načasovať?
Bielkoviny môžete získavať zo živočíšnych i rastlinných zdrojov. Najkvalitnejšími živočíšnymi zdrojmi sú netučné mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky. V rastlinných typicky až tak veľa bielkovín nenájdeme, no výnimkami sú strukoviny, orechy či semená.Bielkoviny by mali tvoriť významnú časť každého pokrmu, ktorý cez deň zjete. Netreba sa koncentrovať na špecifické časy, ale treba ich vo významnom množstve prijať aspoň s troma hlavnými jedlami – raňajkami, obedom a večerou. Ak sa venujete cvičeniu, do hodina od skončenia tréningu by ste ich mali tiež skonzumovať o väčšom množstve pre zaistenie regenerácie a proteínovej syntézy.
Čítať ďalší článok:
Vybudujte si silu celého tela doma pomocou týchto 5 cvikov