Preto je dôležité prijímať sóju spracovanú len fermentovaním, kde boli odstránené anti-nutričné faktory. Sú to napríklad syry tempeh, natto či miso. Fermentovaná sója je pre telo veľmi prospešná a poskytuje mu potrebné vitamíny.
Bežné sójové tyčinky/sladkosti, omáčky, mäsové výrobky, múka, krupica, mlieko a aj proteín patria medzi nefermentovanú sóju. Aké hlavné riziká prináša veľká konzumácia tohto druhu sóje?
Je to rakovina, zníženie funkcie štítnej žľazy, slabší imunitný systém, poškodenie mozgu, srdcovo-cievne poruchy, zníženie plodnosti a zapríčiňuje mnohé problémy v tehotenstve. Vedľajšie účinky a varovné signály sú: nespavosť, alergie, náladovosť, tráviace ťažkosti a problém s chudnutím.
Väčšina ľudí si myslí, že sója je zdraviu prospešná a jej zaradením do jedálnička si zlepšia zdravie, pritom realita je opačná. Problémy nemusia nastať hneď, ale po dlhšom užívaní väčšieho množstva zle spracovanej (bežnej) sóje.
Približne 90 % sóje z Ameriky tvorí geneticky modifikovaná (GMO), i keď o GMO potravinách je veľa otáznikov v otázke zdravia a dlhodobého vplyvu na organizmus. Jedno je isté, že vstupuje do našej DNA a mení jej štruktúru, tak ako každé GMO potraviny.
Vyradenie nefermentovanej sóje z jedálnička nezaručuje okamžité zdravotné zlepšenie. Alergie a iné poruchy spôsobené jej používaním môže mať dlhodobé následky aj niekoľko rokov.
Táto informácia najviac zasiahne asi vegetariánov, ktorí ju využívajú ako zdroj bielkovín a ako alternatíva mäsa (aj pomocou proteínov). V takom prípade je potrebné znížiť príjem takejto sóje a nahradiť ju fermentovanou (prospešnou) sójou. Netreba sa teraz vyhýbať každému produktu, kde sa nachádza sója alebo stopové prvky, dôležité je neprijímať ju vo veľkom množstve a nevyužívať ju ako hlavný zdroj živín.
TIP: Sledujte etikety, kde zistíte akým spôsobom bola sója spracovaná a aký je jej pôvod. Vyhľadávajte produkty bez označenia GMO (geneticky modifikované). Takisto sledujte aj doplnky výživy (proteín). Kupuj najmä fermentovanú sóju (syr tempeh, natto, miso, omáčky, sójový lecitín a iné).
Úvaha na záver:
Ak je bežná sója tak veľmi zdravá a výživná, prečo je tak cenovo lacná a dostupná?
Pozrite aj:
10 zaužívaných mýtov o výžive
Letný režim, pôvodne z 12.4.2013.
Čítať ďalší článok:
Supersetmi k väčším ramenám Zdieľať na Facebooku