InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning kulturistu XI. - Jay Cutler a hrudník

23. marca 2016

Jaya Cutlera nadšencom kulturistiky netreba predstavovať. So štvornásobným víťazom Mr. Olympia sme sa v našom seriáli už stretli – priniesli sme jeho tréning nôh. Teraz sa pozrieme na to, ako zvykol trénovať hrudník.

Cutler pravidelne svoj tréning obmieňal, ale väčšinou ho postavil na šiestich obľúbených cvikoch. Strojom sa vyhýbal a päť z cvikov robieval s voľnými váhami. Len jeden bol založený na kladkách.

Základ tréningu tvorí benčpres, ktorý podľa neho rozvíja hmotu najlepšie. Dôležité je však, ako ho vykonáte. Cutler sa vyhýba kontaktu činky s hrudníkom a ruky plne nevystiera. „Hmotu buduje tá stredná fáza,“ tvrdí.

Článok pokračuje pod reklamou


Benčpresom začína tréning. Po dôkladnom zahriati absolvuje tri ťažké série, ale nikdy neobetuje formu na úkor váhy. Potom sa presunie na šikmú lavičku, na ktorej bude pokračovať s tlakmi s jednoručnými činkami. Tie stimulujú hornú časť svalu lepšie ako veľká činka.

Pri treťom cviku upustí od činiek a príde ku kladkám. Sťahovanie kladiek robí radšej v strede tréningu ako na jeho konci, pretože dobre stimulujú sval. Sústredí sa pri nich na natiahnutie svalu i jeho kontrakciu. Váhy nie sú až také podstatné ako precítenie.

Posledné dva cviky sú návratom k jednoručkám. Najskôr urobí pullover, ktorý na rozdiel od iných robí radšej ako cvik na hornú časť hrudníka, ako na chrbát. Na záver urobí na šikmej lavičke ešte tri série rozpažovaní, pričom po poslednej absolvuje zhadzovanú sériu a zo svalov vymačká to posledné, čo v nich zostalo.

Tréning hrudníka Jaya Cutlera
Cvik Série Opakovania
Benčpres 3 zahrievacie, 3 riadne 8-10
Tlaky s jednoručkami na šikmej lavici 1 zahriavacia, 3 riadne 10-12
Sťahovanie protismerných kladiek 1 zahrievacia, 3 riadne 10-12
Pullover 3 10-12
Rozpažovanie na šikmej lavici 3* 6-10
* - nasledované jednou zhadzovanou sériou


Zdroj: Flex Online


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist