InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Prečo by žena mala jesť pred ranným tréningom banán?

Autorka: Lucka  /   30. apríla 2016
Prečo by žena mala jesť pred ranným tréningom banán?
Ste pripravené excelovať počas vášho ďalšieho ranného tréningu? Ak áno, mali by ste pred ním skúsiť zjesť jedno z najobľúbenejších ovocí, banán. Prinášame vám pádny dôvod, prečo je vhodným predtréningovým jedlom.

Štúdia publikovaná v Žurnále proteomického výskumu tvrdí, že lepší tréning docielite, ak si pridáte do svojho predtréningového nápoja banán. Jeho pozitívne výhody sú potvrdené u ľudí, ktorí cvičia doobeda.

Štúdia preukázala, že cyklisti, ktorí po nočnom hladovaní vypili vodu a zjedli banán pred 75-kilometrovým vysoko intenzívnym cyklistickým tréningom, mali o 50 % rýchlejšie zotavenia ako tí, ktorí vypili len vodu. Takisto boli aj rýchlejší, mali viac energie a boli sústredenejší.

Článok pokračuje pod reklamou


Mnoho ľudí trénuje ráno bez toho, aby niečo zjedli. Niekto dokonca vypije športový nápoj, ktorý je plný cukru. Banán však tráviacim systémom prejde rovnako rýchlo ako tieto nápoje a má oproti ním výhody v podobe cenných živín, ako sú draslík či vitamín C.

Banán takisto stimuluje produkciu dopamínu v mozgu, ktorý je cenný aj pre tých, ktorí cvičia intenzívne. U nich totiž vzniká viac škodlivých voľných radikálov, proti ktorým dokáže bojovať aj práve dopamín.

Podľa vedcov obsahujú banány optimálny mix cukrov, ktoré potrebuje športovec, vrátane glukózy, fruktózy a sacharózy, ktorý je podobný profilu cukrov, ktorý nájdete v športových nápojoch.

Ak chcete z príjmu banánu vyťažiť maximum, mali by ste napodobniť športovcov, ktorí boli zahrnutí v štúdii. Tí konzumovali polovicu banánu a pohár vody 15 až 20 minút pred začiatkom svojho tréningu. Ak budete športovať viac ako hodinu a chcete si udržať výkonnosť, mali by ste prijať polovicu banánu každých 15 minút počas cvičenia.

Banány však okrem podporia výkonnosti v sebe prinášajú aj ďalšie výhody, ktoré ocenia ženy – zlepšujú náladu a bojujú proti predmenštruačným symptómom. Okrem toho sú prospešné napríklad aj v boji proti depresii, chudokrvnosti, vysokému krvnému tlaku, zápche, páleniu záhy či vredom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist