InstagramFacebookYoutube
Výživa

Obmedzujete sacharidy? Takto zabránite „abstinenčným“ príznakom

26. januára 2021
Obmedzujete sacharidy? Takto zabránite „abstinenčným“ príznakom
Robiť zmeny v živote a udržať si ich nie je nikdy ľahké, najmä v začiatkoch. Zmena toho, čo jedávame, si však vyžaduje ešte viac odhodlania a pevnej vôle. Platí to aj pri zavedení nízkosacharidovej diéty do našich životov.

Ak sa k tomu odhodláte, môžete sa stretnúť s abstinenčnými príznakmi, ako keď sa niekto snaží prestať s alkoholom alebo cigaretami. Spôsobuje to fakt, že telo si zvyklo na cukry a sacharidy, ak ste ich dlhodobo prijímali vo veľkom množstve. Zrazu mu ich odopierate, čo sa môže prejaviť najmä v prvých troch alebo štyroch dňoch.

Ak im chcete zabrániť, uistite sa, že dodržíte toto:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Nehladujte – keď ste na nízkosacharidovej diéte, nemali by ste sa cítiť hladní dlhšie obdobie. Preto by ste mali aspoň zo začiatku medzi jedlami nenechávať dlhšie rozstupy ako 2-3 hodiny. Tiež majte po ruke zdravé drobné pokrmy s minimom sacharidov, ak by sa náhodou prihlásil apetít.

2. Jedla si plánujte – vytvorte si stravovací režim, majte naplánované jednotlivé hlavné jedlá i desiatu či olovrant. Dopredu si určite, čo budete jesť/variť. Už pred nákupom potravín by ste v tom mali mať jasno, aby ste si vedeli kúpiť potrebné ingrediencie.

3. Jedzte veľa vlákniny a tukov – v strave sa zamerajte na zdravé tuky a vlákninu, ktoré majú spoločné to, že vás zasýtia na dlhší čas a poskytnú vám postupne sa uvoľňujúcu energiu.

4. Pite viac vody – v tomto prípade vám voda nepomôže len odvrátiť dehydratáciu, ale pomôže aj vášmu tráveniu a zníži pocity hladu.

5. Vyhýbajte sa stresu – dajte si čas na to, aby ste si zvykli na novú diétu a nestresujte sa zbytočne. Stres podporuje chuť do jedla a môže znižovať aj vašu motiváciu vydržať to. Snažte sa mu vyhnúť najviac, ako viete.

Pozri aj: 10 tipov, ako sa zbaviť stresu

Keď už do dodržiavate, dajte si v nasledujúcich troch až štyroch dňoch pozor na príchod „nárazu“, pri ktorom môžete pociťovať únavu, nervozitu či dokonca triašku. Tieto nepríjemné pocity nakoniec zmiznú, keď sa telo naučí získavať energiu z tukov a bielkovín.

Ak tieto symptómy pocítite, môžete si vybrať tvrdú cestu, pri ktorej budete možno potrebovať aj podporu od blízkych. Inak by ste mohli zvoliť opätovné pridanie sacharidov do stravy, ale len v minimálnom množstve – skúste jednu porciu nízkosacharidového ovocia (1 šálka ananásu, 1 šálka malín, malý pomaranč či malá marhuľa).

Zhruba po prvom týždni od zmeny stravovania by ste už mali začať zbierať plody svojho úsilia. Do dvoch týždňov by ste už znova mali pocítiť dostatok energie, lepšiu koncentráciu, menej nutkania k jedeniu, najmä minimálnu chuť na sacharidy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist