„Do čerta. Cítim sa, ako by mi po hlave buchli studenou makrelou. Zdá sa, že som kazil spôsob, akým užívať omega-3 mastné kyseliny. Možno aj množstvo z vás,“ poznamenal.
„Tu je tá vec: Zdá sa, že potrebujete rybí olej prijímať s na tuky bohatým jedlom, aby boli účinné jeho zdravotné účinky na kardiovaskulárne zdravie a protizápalové účinky.“
Pozri aj: Čo urobí rybí olej pre vaše zdravie?
Nemecká štúdia vedená Rauchom neukázala žiadne významné prínosy omega-3 mastných kyselín, keď sa trávili spolu s relatívne nízkotučnými raňajkami.
Ďalšia štúdia, od Lawsona a Hughesa, zase zistila, že absorpcia DHA a EPA, omega-3 mastných kyselín dôležitých pre ľudské zdravie, bola trikrát vyššia pri konzumácii s jedlom s obsahom 44 gramov tuku v porovnaní s jedlom, ktoré obsahovalo len 8 gramov tuku.
Kling a kolektív zase zistili, že koncentrácia DHA a EPA v plazme bola päťkrát vyššia, keď boli prijaté s vysokotučným jedlom, ako v situácii, keď boli prijaté s nízkotučným jedlom.
Ak teda prijímate rybí olej na raňajky, nerobíte rovnakú chybu? Pokiaľ na raňajky nemávate celé vajcia aj so žĺtkami a so slaninou, tak cez raňajky dostatočné množstvo tukov pravdepodobne neprijmete. Efektívny nebude ani v prípade, ak ho prijímate spolu s proteínovým nápojom alebo nejakým iným nízkotučným jedlom.
Riešenie je jasné a jednoduché. Ak chcete, aby bol rybí olej pre vás skutočným prínosom, uistite sa, že ho budete prijímať s najtučnejším jedlom dňa. Väčšinou je to obed či večera.
Pozri aj: Rybí olej. Päť dôvodov, prečo sa ho oplatí konzumovať
Čítať ďalší článok:
10 najväčších mýtov všetkých čias o strave Zdieľať na Facebooku