Bez ohľadu na druh diéty, sacharidy sú základnou súčasťou výživového plánu, ktorý je pripravený pre dosiahnutie lepšieho zdravia či kondície. Nie je to však s nimi také ľahké, pretože sa rozdeľujú na druhy a podmienkou úspechu je aj čas, kedy ich prijímate. V tomto sú pre mnohých zradné a spôsobujú chaos.
Načasovanie príjmu sacharidov
V základe treba rozlíšiť, či ste v období priberanie alebo chudnutie. Ak chcete nabrať svaly, príjem sacharidov v tomto období musí byť vyšší, preto, aby bol vyšší aj príjem energie. Ak však spaľujete tuky a pripravujete sa na letnú sezónu, potrebujete menej kalórií a teda aj nižší objem sacharidov. Nikdy ich však nevynechávajte alebo neobmedzuje radikálne.Pri chudnutí sa odporúča aktívnym jedincom znížiť ich prijímané množstvo kalórií o zhruba 500 denne. To vyústi do toho, že týždenne prídete o pol kilogramu hmotnosti. Cez deň je optimálne prijať väčšinu sacharidov do poobedia. Najdôležitejšie je prijať ich ráno, pred tréningom a po tréningu. Menšie množstvo možno prijať aj ako súčasť olovrantu. Večer sa neodporúčajú.
Výber druhu sacharidov
Tri najdôležitejšie časy príjmu sacharidov už poznáte, no nie každý druh tejto živiny sa pre ne hodí. Sacharidy rozlišujeme v podstate na komplexné a jednoduché. Prvé sa trávia dlhšie, a preto energiu uvoľňujú pozvoľna a zasýtia nás na dlhšie obdobie. U tých druhých je to naopak.Vo všeobecnosti platí, že by človek mal uprednostňovať komplexné sacharidy, ktoré zahŕňa celozrnné produkty, strukoviny či rôzne druhy zeleniny a orechov. V každom hlavnom jedle by ste mali mať sacharidy, ktorých glykemický index je nižší až stredný.
Jednoduché sacharidy s nižším glykemickým indexom sa hodia do obdobia po tréningu, kedy rýchlo dodajú telu potrebnú energiu. Ide o biele pečivo, med, ovocie, športové nápoje a podobne. Ak ich budete prijímať v iných obdobiach, môžu spôsobovať výkyvy energie a spôsobovať, že vám bude rýchlejšie chutiť niečo jesť.
Pozri aj: Sacharidy - základy pre začiatočníkov
Čítať ďalší článok:
Trvalé odstránenie celulitídy – čo musíte vedieť? Zdieľať na Facebooku