Autori zistili, že riziko srdcovocievnych ochorení rastie každou dodatočnou 114-gramovou porciou vysmážaného jedla týždenne. V prípade zlyhania srdca o 12 %, infarktu a mŕtvice o 3 % a srdcovocievneho ochorenie o 2 %.
Vysoký obsah kalórií a tukov vedú k obezite, cukrovke druhého typu, koronárnym ochoreniam a vysokému krvnému tlaku. Vedľajšie produkty vysmážania zase podporujú zápalové procesy v tele.
Vedci zistili, že rozdiel zohráva množstvo jedených vysmážaných jedál. Zo 754 873 subjektov mali tí, čo ich jedávali najviac, až o 28 % vyššie riziko kardiovaskulárnej udalosti, o 22 % vyššie riziko koronárneho ochorenia a o 37 % vyššie riziko zlyhania srdca.
Zdieľať na Facebooku
Najnovšie bleskovky:
- Kešu má významný vplyv na srdce
- Je lepšie si čistiť zuby pred alebo po raňajkách?
- Ktorá veková skupina je najnáchylnejšia na obezitu?
- Konzumácia hot-dogu vám môže skrátiť život o 36 minút
- Zdravá strava môže predchádzať osteoartritíde kolien
- Cvičenie by mohlo podporiť rast slovnej zásoby u detí
- Nové štúdie: Rastlinná strava znižuje riziko problémov so srdcom
- Koľko hodín spánku potrebujete, aby ste si skutočne oddýchli?
- Viac bleskoviek »