Už predošlé štúdie ukázali, že sladené nápoje môžu jej rozvoju priať, kým vláknina a vitamín D vás pred ňou pomáhajú chrániť. Keďže neprijímame živiny izolovane, vedci sa pozreli aj na druhy diét, ktoré môžu byť prínosné. Z nich vyšla veľmi dobre stredomorská diéta, pokiaľ išlo o tlmenie bolesti.
Čo však v prípade zníženia rizika rozvoja osteoartritídy kolien?
Vedci v novej štúdii využili údaje z predošlej štúdie zahŕňajúcej 4796 subjektov. Následne vyberali takých ľudí, ktorí nemali toto ochorenie rozvinuté. Kritéria splnilo 2842 ľudí, ktorých sledovali šesť rokov. Na začiatku a priebežne vypĺňali dotazníky o svojej strave sledovali sa aj fyzická aktivita, BMI a denný príjem energie.
Výskumníci zistili, že účastníci, ktorí si osvojili západnú diétu (bohatá na spracované jedlá a cukor) mali zvýšené riziko rozvoja osteoartritídy kolena. Naopak, tí, ktorí mali zdravšie zvyky v strave (viac zeleniny, strukovín, ovocia, rýb, celozrnných produktov), mali riziko znížené. Výsledky autorov neprekvapili.
Najnovšie bleskovky:
- Kešu má významný vplyv na srdce
- Je lepšie si čistiť zuby pred alebo po raňajkách?
- Ktorá veková skupina je najnáchylnejšia na obezitu?
- Konzumácia hot-dogu vám môže skrátiť život o 36 minút
- Cvičenie by mohlo podporiť rast slovnej zásoby u detí
- Nové štúdie: Rastlinná strava znižuje riziko problémov so srdcom
- Koľko hodín spánku potrebujete, aby ste si skutočne oddýchli?
- Pijete veľa kávy? Nová štúdia prišla na vážny vedľajší účinok
- Viac bleskoviek »