Štúdia Minnesotskej univerzity skúmala takmer 5000 osôb, ktoré boli na začiatku výskumu vo veku 18 až 30 rokov a nemali žiadne srdcovocievne problémy. Sledovala ich 32 rokov. Na konci štúdie si rozvinulo srdcovocievne problémy necelých 300 ľudí.
Na základe ďalšej analýzy sa zistilo, že osoby, ktoré mali väčší podiel rastlinnej stravy, bola o 52 % nižšia pravdepodobnosť rozvoja problémov oproti tým, v ktorých strave boli rastlinné jedlá zastúpené najmenej.
Druhá štúdia Torontskej univerzity sa zamerala na ženy a zistila, že ženy po menopauze mali znížené riziko srdcovocievnych ochorení, čím viac sa ich diéta sústredila k rastlinným zdrojom. Výskum trval od roku 1993 do roku 2017.
Najnovšie bleskovky:
- Kešu má významný vplyv na srdce
- Je lepšie si čistiť zuby pred alebo po raňajkách?
- Ktorá veková skupina je najnáchylnejšia na obezitu?
- Konzumácia hot-dogu vám môže skrátiť život o 36 minút
- Zdravá strava môže predchádzať osteoartritíde kolien
- Cvičenie by mohlo podporiť rast slovnej zásoby u detí
- Koľko hodín spánku potrebujete, aby ste si skutočne oddýchli?
- Pijete veľa kávy? Nová štúdia prišla na vážny vedľajší účinok
- Viac bleskoviek »