Švédski vedci poukázali na to, že najlepším spôsobom prípravy kávy je cez filtráciu. Totiž, ak je káva pripravená inak, obsahuje vyššie množstvo cafestolu a kahweolu, ktoré zvyšujú hladinu triglyceridov a zlého LDL cholesterolu.
„Káva pripravovaná inak než filtrovaním obsahuje látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Filter dokáže tieto látky eliminovať, vďaka čomu sa znižujú riziká spojené so srdcovými záchvatmi a predčasnou smrťou,“ tvrdí Dag Thelleová z Göteborgskej univerzity.
Toto riziko pritom môže zvýšiť nie len klasický „turek“, ale aj káva pripravená cez pressovače alebo french press. Papierový filter totiž dokáže ako jediný skutočne zachytiť spomínané látky.
Tieto závery potvrdzuje aj nórska štúdia, ktorá sledovala návyky týkajúce sa pitia kávy u viac ako pol milióna ľudí až 20 rokov. Zistila, že ľudia uprednostňujúci filtrovanú kávu, mali najnižšiu úmrtnosť a to aj v porovnaní s tými, čo kávu vôbec nepili.
Najnovšie bleskovky:
- Kešu má významný vplyv na srdce
- Je lepšie si čistiť zuby pred alebo po raňajkách?
- Ktorá veková skupina je najnáchylnejšia na obezitu?
- Konzumácia hot-dogu vám môže skrátiť život o 36 minút
- Zdravá strava môže predchádzať osteoartritíde kolien
- Cvičenie by mohlo podporiť rast slovnej zásoby u detí
- Nové štúdie: Rastlinná strava znižuje riziko problémov so srdcom
- Koľko hodín spánku potrebujete, aby ste si skutočne oddýchli?
- Viac bleskoviek »