Ľudia, ktorý čili papričky jedávajú štyrikrát týždenne, by si podľa vedcov mohli znížiť riziko infarktu o 40 percent a riziko mŕtvice dokonca o viac ako 60 percent. Riziko úmrtia na inú chorobu je o 23 percent nižšie, ako u ľudí, ktorí tieto papričky pravidelne nejedávajú.
Už dlhšie je známe, že čili papričky vďaka obsahu kapsaicínu pomáhajú k zrýchľovaniu metabolizmu a následnému chudnutiu. Zvyšujú tiež hladinu dobrého cholesterolu a majú protizápalové i antibakteriálne účinky.
„Radíme, aby každý rešpektoval svoju chuť a DNA. Ak dobre znášame ostrú chuť, môžeme čili papričky odporučiť ako súčasť každodennej stravy. Ak však po nej máte problémy s črevami alebo vás dlhé hodiny páli v ústach, je zbytočné dráždiť telo, ktoré ich inštinktívne odmieta,“ poznamenal podľa ČTK doktor Stefano Erzegovesi. Ako alternatívy uviedol škoricu, cesnak, tymian, zázvor či klinček, ktoré majú podobné účinky.
Najnovšie bleskovky:
- Kešu má významný vplyv na srdce
- Je lepšie si čistiť zuby pred alebo po raňajkách?
- Ktorá veková skupina je najnáchylnejšia na obezitu?
- Konzumácia hot-dogu vám môže skrátiť život o 36 minút
- Zdravá strava môže predchádzať osteoartritíde kolien
- Cvičenie by mohlo podporiť rast slovnej zásoby u detí
- Nové štúdie: Rastlinná strava znižuje riziko problémov so srdcom
- Koľko hodín spánku potrebujete, aby ste si skutočne oddýchli?
- Viac bleskoviek »