Vedci z Univerzity v Readingu pri štúdií 25 618 mužov a žien prišli na to, že sa významne zlepšil tlak krvi u osôb, ktoré mali vo svojej strave vyšší obsah látky flavan-3-ol. Aj iné ukazovatele, ako krvné lipidy, c-reaktívny proteín sa zlepšili, ale len jemne.
Výskumníci sa na základne takého výrazného zlepšenia nazdávajú, že táto látka by mohla pomôcť ľudom zlepšiť ich celkové kardiovaskulárne zdravie. Nájdeme ju pritom nie len v červenom víne a jablkách, ale aj v zelenom, bielom či čiernom čaji, hrozne, bobuľovitom ovocí a kakau.
Najnovšie bleskovky:
- Kešu má významný vplyv na srdce
- Je lepšie si čistiť zuby pred alebo po raňajkách?
- Ktorá veková skupina je najnáchylnejšia na obezitu?
- Konzumácia hot-dogu vám môže skrátiť život o 36 minút
- Zdravá strava môže predchádzať osteoartritíde kolien
- Cvičenie by mohlo podporiť rast slovnej zásoby u detí
- Nové štúdie: Rastlinná strava znižuje riziko problémov so srdcom
- Koľko hodín spánku potrebujete, aby ste si skutočne oddýchli?
- Viac bleskoviek »